Став на власт

ОДГОВОРНОСТ

Јетон Шаќири, министер за образование и наука

Објава на Фејсбук

Во интерес на учениците и непречен воспитно образовен процес, како и во интерес на наставниците и унапредување на нивниот општествено материјален статус, во текот на вчерашниот ден постигнавме согласност со СОНК , која од претставници на социјалните партнери, а во присуство на највисокото раководство на Европската конфедерација за синдикати за образование, беше соопштена пред целата јавност: 12% повисоки плати во образованието од месец јули, заедничко утврдување на методологија за раст на платите која би се применила од 2023 година и исплата на регрес за годишен одмор исто така од следната година.

Но, зборот на СОНК не издржа ниту едно деноноќие. Одлуката на синдикалното раководство денес е променета и тоа на штета на нашите млади, учениците од основните и средните училишта.

Министерството за образование и наука цени дека премногу настава е изгубена досега и тоа мора да престане. Доволно голем е јазот во знаењето кој го создаде овој штрајк со целосно блокирање на работата на училиштата и тој повеќе не смее да се продлабочува.

Ги повикуваме директорите на училиштата, како одговорни за организирањето на работата на овие образовни установи, од утре да ги отворат вратите на училиштата и да продолжат да организираат настава согласно законите за основно и средно образование. Имаат надлежности и одговараат за непостапување по истите.

Исто така, ги повикуваме и родителите/старателите на учениците од утре да продолжат да ги пуштаат/ носат своите деца на училиште. Тие се најмалку виновни што губат настава поради несериозноста на една организација, но можат многу да помогнат во нормализирањето на состојбите.

Да го завршиме ова лошо поглавје од тековната учебна година и да им овозможиме иднина на децата. Многумина од нив ги чекаат уписи во средни училишта или факултети. Многумина одлучиле да се вработат по завршување на средното образование, но неизвесно е доделувањето на дипломите во предвидениот рок. Да не ги уништуваме нивните планови и очекувања. Сите имаме одговорност!

 

Можеби ќе ви се допадне

Став на власт

ЗА СКОПЈЕ

Данела Арсовска, градоначалничка на Скопје Поради несоодветно работење, неиспорачување резултати и непочитување на насоките на ...
Став на власт

МОЛК

Владејачките партии молчат за извештајот за стечајот на Еуростандард банка.
Став на власт

ДАНОЦИ

Колумна на министерот за финансии Фатмир Бесими Неделава отворивме јавна дебата за реформа во даночниот ...
Став на власт

КРИЗА

Крешник Бектеши, министер за економија „Не очекува многу тешка и непредвидлива зима на енергетски план ...

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Next Article:

0 %