Луѓе

Луѓето имаат можност да си го одржуваат и унапредат здравјето

Татјана Илијевска и Кристијан Давидовски се основачи на Центарот за Биоинформатика во Скопје. Со нив разговаравме на темата – алтернативна медицина и можностите кои таа ги нуди.

Како дојдовте до идеја за основање на Центар за Биоинформатика?

Идејата во почетокот беше само интерес за самата наука, Информациска Медицина и Применета Биоинформатика, за потоа да прерасне во нешто што денес ја има формата на клиника за Применета Биоинформатика.

Во почетокот интересот беше само од љубопитност и интерес за нешто што е сосема ново, авангардно, голема табу-тема во ортодоксната наука која веќе два века ја проучува само хемиската супстанца, а притоа нема никаков интерес за енергијата (она што секој може да го почувствува кај друг човек, топлината на телото), а пак за информацијата или да го објасниме поеднставно биолошкиот софтвер на човекот или јазикот со чија помош клетките комуницираат воопшто не ни станува збор.

Така после неколку години интерес и теоретски придонес во научната заедница дојде до природен да го наречеме процес на еволуција во едно поле на науката каде од теорија прогресира во пракса. Се тоа се случуваше со убедување и поддршка од стана на нашите тогашни професори и ментори проф. д-р Зеновиј Дмитрович Скрипњук и д-р Васил Федоривски, како и целиот тим од институтот.

Со негова силна поддршка ние започнавме еден долг и тежок процес на промоција и дејствување во полето на Применетата Биоинформатика што денес прерасна во Клиника за Примента Бионформатика и понатака ќе прогресира во еден современ Поликлинички Центар во кој ќе применуваат синергистичките најдоброто од Алопатската Медицина и најдоброто од Регенративната Медицина.

Што претставува Биоинформатиката и за што се користи?

Досега многу пати сме говореле на темата што точно претставува Применета Биоинформатика. Овој пат ќе пробаме да објасниме најкусо и наједноставно што можеме за да бидеме лесно разбирливи.

Применета Биоинфорамтика претставува лингвистичка наука која ги проучува клеточните јазици, начинот на кој клетките зборуваат меѓу себе, начинот на кој ги пренесуваат информациите за да можат нормално, односно здраво да функционираат и живеат.

Пример ќе кажеме дека една болест настанува тогаш кога клетките ќе престанат да комуницираат точно и исправно меѓу себе. Погрешната односно неточната комуникација помеѓу клетките претставува дисфункција на самата клетка, а тоа е сè нарекува патолошка состојба односно болест.

Применетата Биоинфрорматика проучувајќи ги јазиците со кои клетките комуницираат ни овозможува да ние слушнеме, разбереме и сфатиме како комуницираат во случаите каде има грешка во комуникација, односно болест да увидиме каде е тој проблем и најважното од се да можеме да им се обратиме на истите клетки на за нив разбирлив јазик и им укажеме каде и како можат да ја променат, односно самоизменат погрешната комуникација и со тоа да го решат, односно да ја излекуваат болеста.

Ова би било наједноставно објаснување за тоа со која проблематика се занимава Применетата Бионформатика.

Кои се Вашите најголеми достигнувања во дијагностицирањето и лекувањето на одредени заболувања?

Пред се мора да кажеме дека ние сме 4-та генерација која се занимава со оваа проблематика, во минатото резултатите биле повеќе од очекуваното да за денес се постигне ниво каде можеме веќе да регенерираме одредени ткива и органи.

Конкретно за прашањето кои се нашите сегашни достигнувања може да се набројат некои од најчестите заболувања кои се третираат и успешно излекуваат во сегашниот наш центар, резултатите, во однос на општо прифатената медицина се феноменални.

На пример, никаде не постои лек за алергија, а ние го имаме, комплетно се враќа имуниот систем во нормала и тој веќе не реагира на супстанци од околината како на алергени. Споредено со класичната медицина, лековите само ја одржуваат состојбата, додека биоинформатиката нуди лек кој комплетно ја лекува алергијата. И не само оваа состојба туку и било кои воспалителни процеси поврзани со нарушен имун систем-вирози, хронични бактериски воспаленија, воспаленија на синуси, дишни патишта, бели дробови.

Нудиме решенија и за регенерација на нервниот систем, стрес, мигрена, панични напади, анксиозност, депресија, се третираат сите заболувања на скелетокоскен систем, гонартроза, коксартроза, дископатија, спондилоза, ишијалгија, гастрит, несоница, колит, воспаленија на урогенитален тракт, неплодност, хемороиди, заболувања на црниот дроб. Се третираат луѓе со многу тешки заболувања, карциноми, автоимуни заболувања, деца со аутизам, генетски заболувања, поточно сè што класичната медицина смета за неизлечива болест, биоинформатиката го третира со одлични резултати.

Постигнуваме враќање на видот кај дегенеративни процеси на макула и ретина со терапија за регенерација на макула, регенерација на ретина, на корнеа. Имаме постигнато регенерација на срце, регенерација на бубрези во состојба пред дијализа, регенерација на бели дробови, коски, кожа, репродуктивен систем.

Најзначајно е што кај секој здрав човек кој води грижа за своето здравје можеме да направиме регенерација и подмладување на целиот организам со посебен anti-age третман.

Предностите на алтернативната настпроти конвенционална медицина?

Од старт мора да кажеме дека не постојат предности и не постои некаков натпревар или судир на интереси помеѓу било која медицинска гранка и Применета Бионофрматика, односно Регенеративна Медицина.

Да објасниме, една од науките што стои зад Регенеративна медицина се нарекува Применета Биоинформатика. Во случајов станува збор за употреба на најдоброто и најфункционалното од било која медицинска гранка, поентата е финалниот резултат, односно тоа да секој еден кој веќе има проблем да му се овозможи да дојде до решението.

За оваа цел нашиот следен чекор е синергистички пристап од сите најфункционални и најдобри медикаменти, техники и Клеточни биолошки програмски јазици за една и единствена цел, а тоа е одржување, унапредување и во случаи каде веќе здравјето е загубено враќање на здравјето.

Применета биоинформатика, односно Регенеративна медицина не е медицинска дисциплина само за болни луѓе, најмногу што се работи во изминативе 10-тина години е да се едуцираат луѓето дека имаат можност да си го одржуваат здравјето и да го унапредуваат.

Колку Македонците и веруваат на алтернативната медицина и кога бараат „помош“ од вас?

Одговорот на прашањето е дека станува збор за една субјективна тема, верувањето или неверувањето е дирекно поврзано со индивидуалната свест и капацитетот на еден човек да учи, се едуцира и надградува себе. Комплементарната Алтернативна Медицина во Македонија е доста нова и станува збор за едно поле, за една тема каде треба доста да се зборува и доста да се едуцира нацијата.

Кои се вашите планови за во иднина?

Како што споменавме во претходните одговори на прашања, нашата следна фаза е спојување на најдобото од Алопатската Медицина и Регенеративната медицна во еден центар, во еден комплекс каде многу луѓе ќе можат на едно место да го најдат одговорт или решението за одржување, унапредување или враќање на загубеното здравје.

Можеби ќе ви се допадне

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

More in:Луѓе

Next Article:

0 %