Историски семејства

Династија Хан

Династијата Хан (206 п.н.е. — 220 н.е.) се појавила по династијата Цин, а пред трите кралства во Кина. Династијата Хан е предводена од истакната фамилија позната како клан Лиу. Династијата Хан владеела 400 години, што се смета за еден од најдолгите периоди во историјата на Кина. До ден денес, најголем дел од жителите на Кина се определуваат како „Хански народ“.

За време на владеењето на династијата Хан, Кина официјално станала конфуцијанска држава и напредувала во земјоделството, занаетчиството и трговијата, а населението достигнало преку 55 милиони луѓе. Во меѓувреме , царството ја проширило својата политичка и кинеска култура и територија до Кореја, Монголија, Виетнам , и средна Азија пред конечно да се распадне со комбинација на домашен и надворешен притисок. Исто така, имале воена предстража во некои од тие подрачја, вклучувајќи ги и централна Азија, Монголија, и Персија.

Династијата Хан претставува златен век во кинаеската уметност, политика и технологија. Со моќност и големина била околу 100 година рамна со Римското Царство.

Династијата Хан владеела во Кина од 206 година п.н.е. до 220 година. Тоа била царска династија што ја обединила Кина . Една одлика на династијата Хан е нејзината долговечност. Меѓу најдолгите кинески големи династии, со кратки прекини, преживеала повеќе од четири века. Од своето основање, 206 година п.н.е. состојбата на династијата Хан била моќна и влијателна во Источна Азија, до степен до кој тоа беше на западот Римското Царство, нејзиниот приближен современик. Хан династијата е позната како „Златно доба“ на кинеската филозофија.

За време на своето 426 -годишно владеење, династијата Хан создала многу институции кои ја подигнале Кина. Тие ги проширија границите на државата на т.н. варварските територии, како што е Римското Царство, особено на северозапад, каде што нејзината армија го уништила патот кон трговијата на Свила, што ги прави слични со оние на денешницата. Династијата Хан беше создадена од страна на некои импотентни владетели.

Конфуционизмот бил официјална државна филозофија и истовремено религија. Будизмот кој потекнува од Индија, станал важна религија. Литературата и уметноста цветале. Земјоделството се проширило и со тоа го зголеми бројот на жители. Систем на силна централна влада, која исто така била комплексна бирократија, која продолжи до 20 век, има свое потекло во династијата Хан. Многу драконски закони од династијата Хин беа укинати, даноците се намалија, а целата област на територијата на Хан била директно под царската администрација. Името Хан го смени првиот автомобил до името на реката. До ден-денес, поимот Хан се користи во Кина за да се разликува автохмни кинези од разни расни и културни групи во Кина. Така, “Хан Рен” значи име за кинескиот народ. Според моделот кој го користи династијата Хан – обединета Кина и континуирано владеење – таа стана цел на сите идни династии, вклучувајќи ја и онаа на комунизмот во денешно време.

Како династијата Цин колабирала под притисок на војската, бунтовите и востанијата на селаните, човек од скромно потекло, Лиу Банг, станал водач на една мала група војници и постепено освојувал области. Со текот на времето, неговите сили прераснале во армија и следеле нови победи. Интересно, Лиу ги презира научините, кои носеа карактеристични истакнати капи. Така, во една пригода, кога се сретнал со еден од овие господа, веднаш ја фати шапката од главата на посетителот и му се намурте.

206 година п.н.е Лиу е прогласен за крал на Хан, една од државите во империјата. Од 202 година п.н.е. ги отстранил сите соперници и сите членови на династијата биле мртви. Неговата изјава е позната „Целиот свет е мој!”, иако империјата од тоа време имала само половина од територијата на денешна Кина. Потоа тој ја присвоил кариерата на царската титула Гаоз. Лиу беше совладан од високо централизирана империја, малку лабав систем, и ја поделил империјата на кнежевство, управувана од страна на членовите на неговото семејство и воени водачи кои се многу посветени на тоа. Па тие ќе создадат услови за враќање на феудализмот, но Лиу и владетели кои го следеа, со користење на советници кои беа целосно подредени на царот, ја проверува секоја провинција и секој менаџер. Така, централната влада била зачувана за време на династијата. Главниот град бил на реката Веи, Ханган, што значи “вечен мир” во преводот. Гаоз ги прифатил принципите на конфуцијанството, односно дека целта на владата е да им служи на оние со кои се владее.

Наследниците на Ву Ди за некое време успевале да ја зачуваат империјата, но трите слаби владетели му овозможиле на царскиот регант Ванг Манг (45 г. п.н.е. – 23 година) да ја земе целата моќ во свои раце. Ванг Манг бил член на семејство кое стапувало во брак со припадници на кралскиот клан.

Сè повеќе ја зголемувал моќта, така што, на крајот се прогласил за император на династијата Сјин, која била со кус век. Иако Манг добил власт, тој бил реформатор кој сакал подобра и помалку корумпирана влада. Земјата, која во голема мера била во сопственост на феудалците, и која по астрономски цени ја изнајмувале на земјоделците, Манг ја ставил под своја управа.

Можеби ќе ви се допадне

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Next Article:

0 %